آمارهای خمرهای!
آمارها راحت بیان میشوند، کم یا زیاد چه فرقی میکند؛ مگر کسی هست که پی این آمارها برود. به عنوان مثال فرحناز رافع، رییس مرکز ملی فرش چندی پیش گفته بود تولید فرش در ۵ ماه نخست امسال ۴ برابر شده و البته با واکنش بسیاری از دستاندرکاران حوزه فرش روبرو شد. کسی هم نبود و نیست مصرانه بپرسد این آمارها را از کدام خمره درمیآورید. البته ایشان در اینگونه مواقع پاسخی نمیدهند!
چند هفتهای از اظهارات جنجالی خانم دکتر خبری نبود و حالا این آمار اثبات نشده دوباره از سوی وی در سایت این مرکز منتشر شده است آن هم نقل از مرکز پژوهش صدا و سیما! رییس هلال احمری فرش دستبافت کشور مدعی است در طول ۵ ماهه نخست امسال بیش از ۹۵۰ هزار متر مربع فرش بافته شده است به گونه ای که با تضمین خرید برای تولیدکنندگان فرش دستباف و ایجاد بازارهای خوب در سطح داخلی و خارجی موفق شده ایم به این میزان افزایش ۴ برابر برسیم. آماری که صحت و سقم آن در این روزهای کرونایی قابل تردید است.
میگویند این آمارها را از ادارات فرش استانها میگیرند، همان ادارتی که بیش از ۸۰ درصد روسای آن همچون خود رییس از حوزهای غیر تخصصی به فرش آمدهاند. حالا برای اینکه بدانید این آمارها چگونه بدست میآیند باید توضیح مختصری بدهم.
در خوشبینانهترین حالت، کارشناس اداره فرش هر استان به صاحبان کارگاههای قالیبافی تماس میگیرند و میپرسند این ماه چقدر فرش بافتهاید، هر آماری که صاحب کارگاه ادعا کند همان میشود متراژ تولید شده! بنابراین باید اعتراف کرد هیچگونه راه منطقی و قابل اطمینانی برای اینکه دانسته شود چه متراژ قالی بافته شده در اختیار نیست.
دوباره برگردیم به آمارهایی که از سوی رییس مرکز فرش اعلام میشود. رافع در طول چند ماه گذشته مدام از اعداد و ارقام و فعالیتهایی که داشته سخن به میان میآورد مثل «مصر دومین کشور صادرکننده فرش دستبافت است» یا «با وجود تحریم صادرات را رونق میدهیم» یا سایر ادعاهای وی که با واکنشهای اهالی رسانه روبرو بوده است.
عجله و دستپاچگی برای بیان اقدامات کوتاه مدت و اثبات موفقیتآمیز وی همیشه با شکست همراه است چراکه بیش از یکماه از راهاندازی نخستین پایانه تخصصی صادرات فرش در زنجان میگذرد و هنوز قفل در ورودی این پایانه باز نشده است!
البته باید شکرگزار باشیم که چند ماهی بیشتر به پایان دولت دوازدهم نمانده وگرنه باید منتظر نابودی صنعت فرش به دست اغیار میماندیم. و اما در پایان به قول قدیمیها ماهی را هر وقت از آب بگیرند تازه است؛ با این مثل قدیمی وزیر جدید میتواند با تغییر در مدیریت مرکز ملی نیمچه جانی به این پیکر نحیف و در حال «احتضار» تنها دستگاه متولی فرش دستبافت ایران بدهد.