وقتی توهین جای پاسخگویی را می گیرد
پاسخ گلچه فرش به توهین رییس اتحادیه صنف تولیدکنندگان تابلوفرش سردرود
روز ۳۰ شهریورماه گزارشی با عنوان «وقتی تابلوفرشبافان زیر چرخ بهرهکشی له میشوند» در سایت اطلاعرسانی و پژوهشی «گلچه فرش» منتشر شد که در آن چند بافنده به بیان مشکلات و گلایههایشان از یک شرکت تابلوفرشبافی پرداخته بودند.
هادی ابری سردرودی، رییس اتحادیه صنف تولیدکنندگان تابلوفرش سردرود در واکنش به گزارشی که در این سایت منتشر شده است، پاسخ و جوابیه خود را در یکی از گروههای تلگرامی منسوب به مرکز ملی فرش ایران منتشر کرده است که به جای پاسخگویی و پیگیری این موضوع گزارش را دروغ و بی اساس خوانده است. جوابیه این مسئول عینا در شرح ذیل منعکس میشود:
«با عرض سلام وادب و احترام خدمت اساتید عزیز و بزرگوار
همانطور که مستحضرید سردرود پایتخت تابلو فرش دستباف جهان، و قطب تولید تابلو فرش دستباف هستش، و هنرمندان این شهر در بیش از ۱۸ استان کشور مشغول تولید تابلو فرش میباشند(فقط بافت تابلو فرش در سایر استانهای کشور انجام میگیرد،تمام مراحل اعم از طراحی،چله کشی،رنگرزی وسایر مراحل تولید و عرضه در سردرود انجام میگیرد )لازم به ذکر است که شهر سردرود ۳۲هزار نفر جمعیت دارد و شغل اصلی مردم این شهر تولید تابلو فرش و صنوف همگن این هنر میباشد و در کل کشور برای بیش از ۲۰۰هزار نفر شغل ایجاد کرده اند
واما سوال اینجاست که چرا این هنرمندان سردرودی بعضی از نقشه ها رو کامل به دست بعضی از بافنده ها نمیدهند!؟
جواب؛
۱-باتوجه به اینکه قانون کپی رایت به خوبی اجرا نمیشود،بعضی از سارقان طرح و نقشه به راحتی اقدام به سرقت طرح و نقشه نتوانند بکنند(که این عامل باعث دل سرد شدن طراحان و نقاشان عزیز شده، و یکی از دلایل مهم رکود بازار فرش و تابلو فرش میباشد،چون باوجود این امر دیگر طراح و نقاش عزیز نمیتواند دست به قلم شده و طرح جدیدی طراحی و یانقاشی کند،تا در بازارهای داخلی و خارجی بتواند رقابت بکند)
۲-بعضی از بافندگان بعد از اتمام بافت تابلو فرش،تابلو فرش رو به بهانه های همچون(در باز بود دزد دار قالی رو برده،شوهرم معتاد بود و دار قالی رو فروخته،شوهرم دید من زیاد پشت دار قالی کار میکنم، عصبانی شد و تابلو فرش رو برید و انداخت دور و بهانه های زیادی که نمیخواهم وقت دوستان رو بگیرم)تحویل نمیدادند
۳-بعضی از دلالان بازار خرید و فروش به سراغ بافنده گان عزیز میرفتن و با ترفند هایی بافندگان عزیز رو فریب میدادند،یا یک سری از نقشه طرح کپی میکردند و یا اقدام به خرید مال غیر میکردند،
و اما در مورد دست مزد این عزیزان که واقعا زحمت زیاد میکشند و ما قدردان این هنرمندان عزیز هستیم
میفرمایند ۶ماه تمام از صبح تا شب پشت دار قالی بافتند،این حرف فنی نمیباشد،چرا که این تابلو فرش در حدود۷۰۰×۱۰۵۰گره (تقریبا) میباشد،که جمعا۷۳۵۰۰۰گره دارد،بافنده عزیزی که بتواند ۱۲ساعت قالی بافی انجام بدهد(باتوجه به فرموده ایشان که از صبح تا شب فرمودند) میتواند روزانه۱۴هزار گره (به اصطلاح ما در سردرود بیر قابال)ببافد
۱۰۵۰×۷۰۰=۷۳۵۰۰۰÷۱۴۰۰۰=۵۲.۵
یعنی تقریبا باتعطیلات اگر حساب کنی میشود ۲ماه تقریبا نه ۶ماه
این هنرمند عزیز(بافنده)به طور نیمه وقت اقدام به قالیبافی کرده است نه صبح تا شب،و قیمت بافت هرگره بسته به اندازه تابلو فرش،رجشمار،تعداد رنگ،استان مورد نظر(نزدیک یادور)و دلایل دیگر که خارج از تخصص شماست،فرق میکند(قیمت بافت هرگره تابلو فرش تا ۲۵تومان هرگره در سردرود روداریم)
تنها موردی که درست میفرمایید همین موضوع هستش که در سایت گلچه درج کردین
یک منبع آگاه که نمیخواهد اسمی از او در این گزارش برده شود درباره چنین فعالیتهایی که برخی شرکتهای فرشبافی و تابلوفرشبافی دارند به ما میگوید: «این شرکتها سلایق بازار را بخوبی شناسایی میکنند و با تهیه نقشههای جدید از تابلوهای نقاشی در موزههای معتبر دنیا به صورت انحصاری دست به تولید محدود میزنند و بخاطر بکر بودن نقشهها، تابلوفرشها را به قیمتهای بسیار بالا میفروشند.)کاملا متین و صحیح میباشد،ویکی از اصلی ترین دلایل موفقیت سردرودی ها همین هستش که اول سلیقه یابی و ذائقه یابی میکنن و بعدا اقدام به تولید میکنن
واین موضوع هم کاملا غلط میباشد،چرا که راننده هایی که تابلو فرش ها رو جمع میکنن،موقع تحویل دادن تابلوفرشها کرایه هارو از تولید کننده میگیرند
این افراد حتی پول ارسال تابلوفرش به دفترشان در آذربایجان را گردن بافندگان میاندازند)دروغی بیش نیست
تماس ما برای پیگیری این موضوع از مراجع ذیربط و اتحادیه تولیدکنندگان تابلوفرش سردرود تا این لحظه بی نتیجه مانده است.) ودروغی دیگر
گفت و گو با چند تابلوفرش باف دیگر از روستاهای دیگر درگز نشان میدهد این شرکت به بهانههای مختلف از جمله جمعشدگی تابلوفرش از پهنا، تاخیر در تحویل) واین امر شما نشان میدهد که طرف قرارداد دارد و باید فرش رو در زمان معین تحویل تولید کننده دهد و این یک امر طبیعی هستش که اگر تابلو فرش موقع بافت عیب و ایرادی پیدا کرده؛اعم از دفه کاری،غلط بافی،رد کرد لای،پاره کردن چله تابلوفرش و مواردی مشابه به این که باعث میشود از مبلغ توافق کم شود،و این امر بافنده که میگوید تولید کننده بخاطر تاخیر در بافت تابلوفرش مبلغ کم میکنه ثابت میکنه که تابلوفرش مطعلق به تولیید کننده هستش،نه اینکه بافنده پول مصالح رو پرداخت کرده بعد از اتمام خودش بفروشد که اگر اینجور بود چطور تولید کننده میتوانست برای دیر کرد مبلغ کم کند.
واینکه درمورد کاری که شما تخصص ندارید دخالت نکنید»
اما پاسخ سردبیر سایت گلچه فرش به اظهارات و ادعاهای اتحادیه صنف تولیدکنندگان تابلو فرش سردرود که مطالب را کذب عنوان میکند در همان گروه تلگرامی به شرح زیر است:
«بابت واکنش جناب ابری، رییس اتحادیه تابلوفرش دستبافت سردرود به گزارش «وقتی تابلوفرشبافان زیر چرخ بهرهکشی له میشوند» از طرف خود لازم میدانم از وی تشکر کنم و به بیان برخی از جزییات، از جمله پاسخ به جملات متعصبانه دوست عزیزمان بپردازم.
در جوابیه جناب ابری ذکر شده مطالب دروغ است و باید عرض کنم این گزارش از سوی خبرنگار سایت «گلچه فرش» تهیه شده و همه موارد منتشر شده همراه با سند و مدرک است؛ از شکایت بافنده تا شرکت تابلوفرشبافی و هزینه ارسال تابلوفرش به استان آذربایجانشرقی.
و اما در پاسخ به بند اول جوابیه:
جناب ابری مدعی هستند ناقص ارائه کردن نقشهها به این دلیل است که قانون کپی رایت بخوبی اجرا نمیشود و در این مورد سرقتهایی از سوی رقیبان صورت میگیرد؛ باید سوال دیگری مطرح کنم که دوست عزیز مگر برخی از همکاران شما قانون کپی رایت را رعایت میکنند؟ مگر نه اینکه تابلوهای نقاشی و عکسهای هنری که در گالریها و موزههای معتبر دنیا در معرض نمایش خصوصی و عمومی قرار دارند بدون کسب مجوز تصاویر آنها تبدیل به نقشه میشوند و در نهایت در همان کارگاهها بافته میشوند!
حتما اطلاع دارید که استفاده از تصاویر هنری بدون ذکر نام و پرداخت حق مالکیت معنوی «جرم» است و در صورت اطلاع مالکین این آثار و شکایت در مراجع قانونی بینالمللی دردسر جدیدی برای هنر- صنعت فرش به راه میافتد؟
در پاسخ به بنده دوم جوابیه:
امیدوار بودیم که گزارش را بدون هیچ تعصب و جانبداری بخوانید و عجولانه ابراز نظر نکنید. در این گزارش که نقل قول بافنده است، عنوان شده شرکت هیچ قراردادی با او امضا نکرده است و نخ و نقشه و دار را فروخته و مدعی شده تابلو فرش را پس از پایان بصورت تضمینی میخرد ولی در پایان ادعای دیگری را مطرح کرده و حتی بافنده را تهدید کردهاند که باید ظرف چند روز تابلو را تحویل دهد. اگر اسم این کار فریب نیست شما برای آن واژهای جدیدی بسازید!
همان منبع آگاه که از قضا از دوستان شماست هم عنوان کردهاند از لحاظ قانونی شرکت میبایست با بافنده قرارداد امضا کند و مواردی همچون نقشه انحصاری، مدت بافت، دستمزد و … را ذکر کند. باید گفت این شرکت بدون قرارداد و با عنوان خرید تضمینی سر بافنده را کلاه گذاشته است.
در پاسخ به بند ۳ جوابیه:
جناب ابری شما در این بند ادعا کردهاید یک بافنده میتواند تمام وقت یعنی ۱۲ ساعت کار، ۱۴ هزار گره بزند و دستمزد هر گره ۲۵ تومان است که مزد روزانه در کل میشود ۳۵۰ هزار تومان!
در صورت صحت چنین ادعایی این موضوع را باید تاکید کرد که این دستمزد که ادعای شماست شاید در شهر شما این دستمزد پرداخت شود آیا نیمی از همین دستمزد به بافندهای که در روستاهای دورافتاده و محروم تمام وقت پای دار مینشیند پرداخت میشود؟
این بافنده که از ترس اینکه مبادا اسمش در گزارش منتشر شود و دستمزدش پرداخت نشود، خواهش کرده اسمش را مستعار منتشر کنیم.
عکس تابلوفرش را که وی ارسال کرده برای تابلوی تقریبا یک متر در یک و متر و نیم قرار است به او دستمزد ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی پرداخت کنند. حالت شما که گویا با ماشین حساب آشنایی کامل دارید محاسبه کنید تابلوفرشی با این ابعاد چند گره دارد و چقدر دستمزد باید به بافنده پرداخت شود؟
و در پاسخ به بندهای آخر:
شما این گزارش را دروغ میخوانید چون صدای چند تن از تابلوفرشبافان به چنین بهرهکشیهای از سوی برخی سودجویان است. با احترام به همه هنرمندان وفعالان حوزه فرش و تابلوفرشبافی که خدمت بزرگی به جامعه هنر و فرهنگ این کشور کردهاند همانطور که در گزارش ذکر شده عنوان کردهایم برخی از شرکتها با استفاده از سادگی بافندگان حق و حقوق آنها را تضییع میکنند، پس به شما توصیه میکنم حتی برای چند بار این گزارش را به دقت بخوانید.»
باید به این نکته باید اشاره کنیم که همه اسناد و مدارک در رابطه با گزارش «وقتی تابلوفرشبافان زیر چرخ بهر کشی له می شوند» و متن جوابیه و فابل صوتی توهین و افترای رییس اتحادیه صنف تولیدکنندگان تابلوفرش سردرود به سردبیر گلچه فرش نیز در اختیار است.