فرش دستبافت باید حمایت شود
چرا توسعه بازار فرش دستبافت ایران با مشکلات و موانع بسیاری روبهروست و پتانسیل زیادی که کشور برای تولید این هنر دیرینه دارد با چالش مواجه میشود؟
دکتر حمید کارگر، رییس هیات مدیره انجمن علمی فرش ایران با اشاره به اینکه فرش دستبافت ظرفیت اشتغال ویژهای دارد و هماکنون بیش از یک میلیون قالیباف در کشور در این عرصه فعالیت میکنند، عنوان میکند: برای اینکه تولید داشته باشیم و درکنار آن اشتغال پایداری را شاهد باشیم باید بازاری وجود داشته باشد اما متاسفانه از ابزارهایی مثل برگزاری نمایشگاههای برون مرزی، تبلیغات، اعزام و پذیرش هیاتهای تجاری یا بهره بردن از ترفندهای بازاریابی و سایر تکنیکهای توسعه بازار کمتر بهره بردهایم.
دکتر کارگر در ادامه افزود: صادرات فرش به شدت کاهش یافته است و بر اساس آمار هشت ماه نخست سال گذشته توانستهایم ۵۰ میلیون دلار فرش دستبافت صادر کنیم که با مقایسه با آمارهای دو دهه پیش به صادرات یک دهم رسیدهایم و در این برهه قشرهای مختلف جامعه قالیبافان با مشکلات بسیاری روبهرو شدهاند.
رییس هیات مدیره انجمن علمی فرش ایران با اشاره به اینکه افزایش قیمت تمام شده فرش منجر به کاهش توان خرید در بازار داخلی شده است، افزود: ما ایرانیها قدر فرش را می دانیم و به این موضوع واقف هستیم که فرش دستبافت ویژگی و برتریهای زیادی نسبت به فرش ماشینی دارد اما مشکل اینجاست که توان مالی مردم نسبت به گذشته پایین آمده و یکی از عواملی که بازار داخلی کم رونق است همین مشکلات اقتصادی مردم است. متاسفانه در حالی که اقتصادمان به دلیل تورم تاثیرش را بر معشیت مردم میگذارد پس نمیتوان از مردم انتظار داشت که فرش دستبافت تهیه کنند چراکه در حال حاضر فرش حکم کالای لوکس را دارد و از سبد خانوار کنار گذاشته شده است.
وی با بیان اینکه با افزایش قیمت تمام شده فرش دستباف و کم شدن قدرت خرید و توان اقتصادی مردم بازار داخلی هم دچار مشکل شده، در پایان گفت: اگر دولت نگاه حمایتی داشته باشد، میتوان از انواع ابزارها و امکانات مانند ارائه تسهیلات و وام به خریداران فرش دستباف برای توسعه بازار داخلی فرش دستباف استفاده کرد.