از  یلمه چه می‌دانید

چه اطلاعاتی از فرش یلمه دارید؟ باید گفت یلمه در واقع منطقه‌ای است در جنوب استان چهارمحال و بختیاری که محل زیست طایفه‌ای از لرهاست که بافندگانش فرش‌های سبک هندسی و مغایر با طرح های بختیاری بافته‌اند.

بازار فروش یلمه‌های زیبا و خوش آب و رنگ معمولا شهرکرد و اصفهان و شیراز است و البته تفاوت‌هایی هم بین یلمه عشایر چهارمحال و بختیاری و استان فارس است که در گزارش بعدی به آن اشاره خواهیم کرد. درباره مرکز بافت یلمه‌ هم باید بگوییم بروجن، قشمه در حومه شهرضا، صادق‌آباد، تالخونچه و علی‌آباد جزو مناطقی است که مشهور به بافت این فرش هستند.

رنگ های به کار رفته در یلمه به طور معمول آبی روشن، سرمه‌ای، قهوه‌ای و قرمز عنابی و سفید است و گاهی قالیچه های خود رنگ نیز در این منطقه بافته می‌شود.

طرح و نقش یلمه

طرح فرش یلمه مانند سایر عشایر خطوط شکسته و هندسی، اشکال ساده شده است. در این طرح‌ها معمولا از گل و بوته بختیاری استفاده نمی‌شود و نقوش آن بیشتر تحت تأثیر نقش‌های قشقایی و به شکل لوزی‌های مکرر است.

فرد بودن تعداد قاب های عمودی و افقی در نقوش قاب قابی که اخیراً در فرش های این قوم وارد شده و نقشمایه خورشید ساسانی و صلیب شکسته و گل حنا نشانه‌های دیگری از فرش یلمه است.

تار و پود و پرز این فرش از پشم است. اندازه و مساحت این فرش‌ها معمولاً  کوچک پارچه است. ذرع و نیم، کناره و همچنین پشتی در اندازه‌های مختلف و معمولی از دست بافته‌هایی است که با ترنج های رنگارنگ در میان افراد این ایل بافته می‌شود. نوع بافت این فرش ها غالباً نیم لول و تخت بافت است.

یلمه استان فارس

در استان فارس یلمه معروف است به قالی رنگارنگ. یلمه بیشتر در روستای علی آباد و اطراف آن بافته می‌شود. در گذشته به ابن فرش شکرلو هم گفته می‌شد که تقریبا کمیاب بودند. فرش شکرلو رنگارنگ‌تر از دیگر فرش‌های جنوب ایران بود که رنگ‌های آن به قرمز و آبی تیره محدود می‌شد.

بافت فرش شکرلو در سال‌های گذشته رو به کاهش گذاشته است، اما نوع جدیدی از فرش در دهه‌های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ میلادی به بازار فرش وارد شده است که به قالی یلمه معروف است.

یلمه به اندازه فرش شکرلو تنوع رنگ دارد، اما رنگ آبی در آن غالب‌تر است. گره‌زنی و طرح‌های یلمه معمولاً یک‌دست‌تر از فرش شکرلو است. شکرلو و یلمه از بسیاری جهات به فرش عشایری شباهت دارد، این فرش‌ها  کاملا پشمی هستند و رنگ‌های روشن و نقوش هندسی به وفور در آنها به کار برده شده است.

پشم مورد استفاده در این فرش‌ها بسیار نرم و براق است، اما پشم یلمه با ماشین، نخ‌ریسی و تبدیل به خامه می‌شود و تنوع رنگ‌های آن بسیار بیشتر از فرش‌های عشایری است و در آن گستره وسیعی از رنگ‌ها شامل انواع قرمز، صورتی، آبی، سبز و زرد دیده می‌شود. البته طرح یلمه کاملاً سنتی است.

 

 

 

 

برچسب ها

نوشته های مشابه

‫۴ نظرها

  1. باسلام خدمت دوست گرامی که مطالب ارزشمندی ذکر نموده اند بسیار زیبا وعالی فقط تنها نکته که قابل تجدید نظر می باشد اینکه یلمه از اصیل‌ترین نجیل ترین طوایف قشقایی است که شجره نامه آنها به اعوز خان جد بزرگ گوگ ترکها ترکان آسمانی می رسد این ترکان در همیشه از معلمان وباسوادان در بار صفوی و به روایتی یکی از این طایفه معلم شاه اسماعیل صفوی بود وایشان جهت اشاعه‌ی مذهب شیعه به فارس مامور شدند وبعدها به خاطر مسائل سیاسی جنگهای خواسی اقتدارسیاسز خود را از دست دادند وچون مردم سخت کوش و دانای بودند سرانجام نام خود وتبارشان را در قالب این فرش زیبا وبی مانند جهانی وماندگار کردند

    1. سلام. من از یلمه های شیراز هستم. قدیمیترین ردی که تونستم از یلمه بگیرم مقبره کلانتر یلمه ها در زمان شاه سلطان حسین صفوی در اطراف اصفهان هست.
      خواستم ببینم شما اطلاعی دارید که قبل از اون طایفه یلمه چه زمانی و از کجا اومده؟ ممنون میشم اگه اطلاع دارید بفرمایید.
      ضمنا این شماره من هست برای پیام واتساپ: ۰۹۱۰۴۰۷۶۵۶۹

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن