مالیات قوز بالای قوز صنعت فرش
تحریمهای آمریکا در حالی که نفس صادرات فرش ایران را به شمارش انداخته که تازهترین تصمیم سازمان امور مالیاتی کشور تیر خلاصی را به این هنر صنعت وارد خواهد کرد. قرار است از این به بعد مالیات فرش لحاظ شود.
پیش از این کارگاههای قالیبافی و صنایع وابسته به آن از پرداخت مالیات فرش معاف بودند. این تصمیم سازمان امور مالیاتی کشور بسیار از هنرمندان صنایع دستی و صنعتگران این صنایع را به شدت از این وضعیت ناامید کرده است.
به گفته برخی از شاغلان این هنر – صنعت وضع مالیات بر کارگاههای تولید صنایع دستی با تعطیلی بسیاری از کارگاهها روبهرو خواهد شد. آنها هشدار دادهاند دستکم نیمی از کسانی که مستقیم یا غیرمستقیم در این بخش مشغول به کار هستند پس از اجرایی شدن این تصمیم بیکار خواهند شد.
هنرمندان و صنعتگران هشدار دادهاند اگر سازمان امور مالیاتی کشور به این سیاست ادامه دهد پروانه تولید خود را پس خواهند داد و دیگر فعالیتی نخواهندکرد.
فرهاد فلاح، مدیر دفتر آموزش و حمایت از تولید وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور با اشاره به حذف معافیت مالیاتی هنرمندان صنایع دستی این اقدام را را تیرخلاص به بازار این حوزه میداند. وی از نامه نگاری علی اصغر مونسان، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به وزیر اقتصاد و دارایی خبر میدهد تا شاید از رهگذر این نامه نگاری کارگاههای صنایع دستی همچنان از پرداخت مالیات معاف بمانند. پیش از مونسان نیز سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نامهای به دولت توانسته بود هنرمندان تئاتر و سینما را از پرداخت مالیات معاف کند.
قیمت مواد اولیه که در صنایع دستی به کار میرود سر به آسمان گذاشته و توان مالی تولید کنندهها کاهش یافته و تعداد مشتریها کاسته شده است.
فلاح به نکته مهمی هم اشاره میکند. دولت به خاطر سرانه اشتغال ارزان، بسیاری از شهروندان را به سمت صنایع دستی سوق داد. این کار تنها توسط وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری انجام نگرفت. سازمان محیط زیست و سازمان جنگلها هم برای حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی کشاورزان و دامداران را به سمت صنایع دستی سوق داد. با این شرایط آنها دیگر نمیتوانند کار کنند.
۷۰ درصد صنعتگران صنایع دستی را زنانی هستند که در خانه کار میکنند و بسیاری از هنرمندان صنایع دستی هم از قشرهای ضعیف هستند.
سید محمد عبدالهی، رییس اتحادیه صنایع دستی واشیای قدیمی و ریاست کارگروه صنایع دستی و گردشگری کشور در این باره هشدار میدهد و عنوان میکند حذف ماده ۱۴۲ معافیت مالیاتی، بازار صنایع دستی را به دلالان اجناس چینی و هندی واگذار میکند. او این حذف را باعث گران شدن اجناس صنایع دستی و بیانگیزه شده هنرمندان میداند و میگوید: «صنایع دستی در سبد کالای خانوار نیست، بنابراین حذف این معافیت هم باعث میشود این بازار خاص مشترهای بیشتری از دست بدهد.