آشنایی با تابلو فرش مینیاتوری

تابلو فرش مینیاتوری را باید جزو هنری ترین تابلو فرش ها دانست چراکه یکی از زیباترین و پرکارترین دستبافته هایی است که گذشته از طراحی بسیار دشوار، باید به بی‌نقص‌ترین شکل ممکن بافته شود.

در بازار تابلو فرش، تابلو فرش‌های مینیاتوری جزو پر فروش‌ترین‌ها هستند. این دستبافته‌های ریز بافت و خوش رنگ و لعاب نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورهای دیگر مشتریان پر و پا قرصی دارند از جمله کشور چین که یکی از خریداران اصلی این سبک تابلو فرش هستند.

تابلو فرش از گذشته تا امروز

چند دهه بیشتر از رونق تابلوفرش بافی در کشور نمی‌گذرد و این هنر-صنعت روز به روز با رشد و ترقی روبروست. نقوش تابلو فرش که در گذشته از تصاویری انسانی، حیوانی و گیاهان و صحنه های شکار متشکل بود، اکنون به اوج کمال خود رسیده است و نقشمایه‌های بسیاری را میزبانی می‌کند.

در گذشته معمولا از فرش‌های کوچک پارچه تصویری برای تزیین خانه یا هدیه دادن استفاده می‌شد. این فرش های تصویری معمولا روی زمین پهن نمی‌شدند و بیشتر جنبه دکوری داشتند. همه این فرش‌ها بصورت ذهنی بافته می‌شد و نقش و نگارها معمولا دقیق بافته نمی‌شدند.

از دهه ۶۰ شمسی تابلو فرشبافی کم ‌کم در ایران باب شد و آن ابتدا تصاویری از گل و گیاه و آیات و سوره‌‌های متبرک قرآن بافته می‌شدند ولی به مرور و از دهه ۹۰ به بعد تابلو فرش‌بافی با جهش خیره کننده‌ای از پوسته قدیمی خود خارج و وارد دنیای جدیدی شد. رشد طراحان بنام، پیشرفت رنگرزی و بهبود چشمگیر بافت به این هنر و صنعت اعتبار بسیاری بخشید.

مروری بر نقش های مینیاتوری

اما در میان نقشه‌هایی که روی تار و پود تابلو فرش‌ها گره می‌خورند، نقشه‌هایی که برگرفته از نقاشی مینیاتوری هستند نقش مهم و بسزایی دارند. نقاشی‌های مینیاتوری که معمولا الهام گرفته از داستان‌های عاشقانه و عارفانه و حماسی و اسطوره‌ای هستند در صنعت تابلوفرش بافی به عنوان سرمشق‌هایی برای طراحی و بافت مورد استفاده بسیاری قرار گرفته‌اند. در نقاشی‌های مینیاتور، رنگ‌آمیزی و تصاویر خیال‌انگیز هستند و به دلیل فراوانی رنگ‌ها و وجود سایه‌های بیشمار، توجه به آن زیاد می‌شود.

مینیاتور در سده هشتم و پس از اشغال ایران از سوی مغولان وارد کشور شد و با توجه به طبع هنر دوستی ایرانیان خیلی زود پا گرفت و آثار بسیاری از نقاشی مینیاتور خلق شدند که برخی از آنها در موزه‌های سراسر جهان به نمایش گذاشته شده‌اند. در ایران همه نقاشی‌های استاد فرشچیان که یکی از نقاشان معروف این سبک است در تابلو فرش‌بافی مورد استفاده قرار گرفته‌اند و این استقبال در ادامه، طراحان را به استفاده از سایر نقاشی‌های کلاسیک، مدرن و مینیاتور ترغیب کرد ولی باید گفت تابلو فرش مینیاتوری همچنان در کانون توجه دوستداران و علاقمندان این سبک قرار دارد. تابلو فرش‌هایی همچون پنجمین روز آفرینش، ضامن آهو، شمس و مولانا، شمایل امام رضا (ع)، یتیم‌نوازی حضرت علی (ع)، شام غریبان، آسمان چهارم و … جزو مشهورترین نقاشی‌هایی هستند که تاکنون بافته شده اند.

قیمت تابلو فرش های مینیاتوری

تابلو فرش مینیاتوری به خاطر زیبایی بی حد و حصری که دارد از استقبال بسیاری هم روبروست. بنابراین قیمت این تابلو فرش‌ها بر اساس طرح و نقش، بافت، رنگ و ظرافت در بافت متفاوت است. به عنوان مثال تابلو فرشی که در بافت آن از نخ ابریشم استفاده شده و تعداد رج آن بالاست از تابلو فرشی که نخ آن از پشم است قیمت بیشتری دارد. بنابراین برای خرید تابلو فرش باید به بسیاری از جزییات دقت کرد.

در حال حاضر در بازار، طرح و نقش‌های فراوانی از  تابلو فرش‌های مینیاتوری موجود است که برای خرید آنها باید کمی با وسواس رفتار کنید. حتما از کمک کارشناس خبره بهره بگیرید تا دستبافته ای را به خانه یا دفتر کارتان ببرید که از دیدن هر باره‌اش لذت ببرید.

 

 

 

برچسب ها

نوشته های مشابه

‫۲ نظرها

  1. سلام وخسته نباشید فرش گلچه این مینیاتور عطوفت تولیدبنده هست تبریز _سردرود-جلال صباغ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن